Čovjek je kroz povijest razvio mnoge umjetnosti. Jedna od njih je umjetnost dodira rukom, tijelom, umom! Različite kulture razvile su različite smjernice i pristupe. Globalizacija ih je učinila dijelom kulture cijelog suvremenog svijeta.

Wellness pokret stalno nas podsjeća ako želimo uživati i kvalitetno živjeti život moramo se okrenuti sami sebi te stvoriti rituale povratka izvornoj, prirodnoj snazi koja nas pokreće i obnavlja.

Nevjerojatna iscjeljujuća moć masaže pridonosi ne samo opuštanju, već i kompletnom oporavku narušene ravnoteže tijela, duha i uma.

Klasične masaže

Pod ovim imenom podrazumijevaju se uglavnom masaže razvijene u Europi. Glavna odlika ovih masaža da se djeluje relativno jakim pritiskom. Cilj je opuštanje mišića i dreniranje iz mišića mliječne kiseline. U ovu grupu spadaju medicinska, sportska, švedska masaža.

Tradicionalne masaže – svjetski brendovi

Tradicionalni medicinski sistemi, neki stariji od 5000 godina, razvili su i drukčije pristupe masaži. Globalizacija, posebice kroz turizam, stvara potražnju za ovim oblicima masaže. Wellness pokret ih je uključio u svoju standardnu ponudu. Izdvajanjem tih masaža iz njenih tradicionalnih, izvornih medicinskih sustava, izgubile su neke dimenzije. Ali su s druge strane postale dostupne na bilo kojem kraju svijeta.

Uobičajeno je da u wellness ili SPA centru možete naći ayurvedusku (tradicionalnu indijsku masažu), shiatzu (tradicionalna japanska masaža), akupresuru (tradicionalnu kinesku masažu), Tai masažu (tradicionalna tajlandska masaža), refleksoterapiju (najčešće stopala i šaka).

Uobičajeno je da u wellness ili SPA centru možete naći ayurvedusku (tradicionalnu indijsku masažu), shiatzu (tradicionalna japanska masaža), akupresuru (tradicionalnu kinesku masažu), Tai masažu (tradicionalna tajlandska masaža), refleksoterapiju (najčešće stopala i šaka).

Tradicionalne masaže

Ayurveda

Ayurveda je klasična indijska medicina, stara tisuće godina, koja se još danas koristi u Indiji u skoro neizmijenjenom obliku.  Prevedeno, ayurveda je znanost o životu. Cilj joj je održati zdravlje i vratiti ga ukoliko je narušeno.

Masaže predstavljaju samo dio tradicionalnih medicinskih tretmana.

Najpoznatije su:

  • Abhyanga – lagana masaža cijelog tijela, uljem koje je oplemenjeno ljekovitim  travama. Uravnotežuje sve tri doshe, odnosno energije. Odlikuje je bogatstvo pokreta. Svaki pokret s točno određenom svrhom.
  • Vishesh – odlikuje je čvrstoća pokreta.
  • Udvartana – Obnavljajuća masaža – piling masaža koja skida stari, gornji sloj kože, a radi se s pastom od ulja, trava i žitarica.
  • Pizzichili –  kraljevska masaža, „kupanje u oko 7 litara vrućeg ulja“(do 48°C). Ta je masaža kombinacija lagane masaže i tretmana znojenjem. U ulju koje ostane nakon te masaže, analizom su dokazani teški metali (živa, olovo i sl. ) koji su se izlučili iz tijela. Vlada mišljenje da ovi teški metali, kad se jednom natalože u tkivima, ne izlaze iz tijela. No, analizom ulja nakon ove masaže dokazano je suprotno.
  • Shirodara – Potpuno opuštanje, tretman za umirenje živčanog sistema, vrlo djelotvoran kod uklanjanja stresa, nesanice, migrena, glavobolja, psihoza. Ima jako pozitivan utjecaj na žlijezde s unutarnjim izlučivanjem. Masaža se izvodi tako da tanki mlaz ulja određene temperature teče na čelo, vođen rukom terapeuta.

Ne propustite…

Praktični priručnik za akupresuru "Dodirom do zdravlja"

Praktični priručnik za akupresuru “Dodirom do zdravlja”

Autor: Dan Šercar
Format: 22,5 x 22 cm
Broj stranica: 166
Uvez: meki
Detaljnije…