Kada dođe ljeto i krenu visoke temperature, uglavnom svi tražimo hladan kutak i najmanje nam se da kuhati i paliti pećnicu. Kažu da je u ljetnim mjesecima najbolje jesti laganu hranu, s puno voća i povrća, a to zapravo i nije tako teško pripremiti.

Salate su u ljeto najbolji obrok, brzo se spremaju, povrće samo treba oprati i nasjeckati.

Salata Caprese

Najpopularnija talijanska salata u bojama zastave Italije.

Talijani vole svoja jela servirati u bojama državne zastave – zelena, bijela i crvena, a salata Caprese je među najpopularnijima. Meni osobno je  jedna od najdražih, a ovo je moja verzija, sa domaćim svježim sirom.

  • Rajčicu (po mogućnosti domaću) narežete na ploške i složite na tanjur.
  • Na rajčice stavite 1 žlicu svježeg sira, posolite i popaprite.
  • Nakon sira, stavite svježi bosiljak i prelijte suncokretovim ili maslinovim uljem.

Salatu je dobro napraviti par sati ranije, da se miris bosiljka stopi sa sirom i rajčicom.Tko voli, može dodati i ocat, no rajčica ima notu kiselosti, pa to čak i nije nužno.

Salata Caprese

Miješana salata i namazi

Obično kad dolaze gosti za predjelo radim pladanj s laganim namazima i mješavinom salate. Svima se sviđa, atraktivno izgleda, a zapravo za pripremu ne treba puno vremena.

  • Isjeckajte različito svježe, ako imate, domaće povrće (rajčica, paprika, mladi luk), a možete dodati i sitno sjeckane kisele krastavce, kapare i slično.
  • Mješavini dodajte sol i papar, papriku i češnjak u granulama, po želji.
  • Svježi meki sir (otprilike 400 g) podijelite na 2 ili dijela, u jedan dodajte malo tune, a u drugi malo povrća.
  • Otvorite konzervu graha ili kukuruza, dodajte malo luka, ulja i soli.
  • Francuski kruh izrežite na ploške i složite na pladanj, pa gore stavite naizmjenično po žlicu salata i namaza.
  • Za dekoraciju i bolji ukus iskoristite domaći tvrdi sir.

Dobar tek!

Miješana salata i namazi