Kada dođe ljeto i krenu visoke temperature, uglavnom svi tražimo hladan kutak i najmanje nam se da kuhati i paliti pećnicu. Kažu da je u ljetnim mjesecima najbolje jesti laganu hranu, s puno voća i povrća, a to zapravo i nije tako teško pripremiti.
Salate su u ljeto najbolji obrok, brzo se spremaju, povrće samo treba oprati i nasjeckati.
Salata Caprese
Najpopularnija talijanska salata u bojama zastave Italije.
Talijani vole svoja jela servirati u bojama državne zastave – zelena, bijela i crvena, a salata Caprese je među najpopularnijima. Meni osobno je jedna od najdražih, a ovo je moja verzija, sa domaćim svježim sirom.
- Rajčicu (po mogućnosti domaću) narežete na ploške i složite na tanjur.
- Na rajčice stavite 1 žlicu svježeg sira, posolite i popaprite.
- Nakon sira, stavite svježi bosiljak i prelijte suncokretovim ili maslinovim uljem.
Salatu je dobro napraviti par sati ranije, da se miris bosiljka stopi sa sirom i rajčicom.Tko voli, može dodati i ocat, no rajčica ima notu kiselosti, pa to čak i nije nužno.
Miješana salata i namazi
Obično kad dolaze gosti za predjelo radim pladanj s laganim namazima i mješavinom salate. Svima se sviđa, atraktivno izgleda, a zapravo za pripremu ne treba puno vremena.
- Isjeckajte različito svježe, ako imate, domaće povrće (rajčica, paprika, mladi luk), a možete dodati i sitno sjeckane kisele krastavce, kapare i slično.
- Mješavini dodajte sol i papar, papriku i češnjak u granulama, po želji.
- Svježi meki sir (otprilike 400 g) podijelite na 2 ili dijela, u jedan dodajte malo tune, a u drugi malo povrća.
- Otvorite konzervu graha ili kukuruza, dodajte malo luka, ulja i soli.
- Francuski kruh izrežite na ploške i složite na pladanj, pa gore stavite naizmjenično po žlicu salata i namaza.
- Za dekoraciju i bolji ukus iskoristite domaći tvrdi sir.
Dobar tek!
test