Masaže

Refleksologija stopala

 

Kada se spomene refleksologija ili refleksoterapoija, kod većine ljudi, prvo što im padne na pamet je refleksotrerapija stopala. Od masaže stopala refleksoterapija se razlikuje po tome pri masaži stopala uzima u obzir i zone na stopalima koje su povezane s pojedinim dijelovima tijela. Također, pored uvodnog opuštanja stopala masažom, tretiranje zona na stopalima je na početku neugodno, bolno, a pravo olakšanje dolazi tek nakon tretmana.

 

Za ozbiljnije zdravstvene probleme jedna terapija sastoji se od najmanje 10-15 tertmana koji se izvde svaki drugi dan. Dan pauze između tretmana služi da se organizam očisti od oslobođenog stresa koji je potiskivan u refleksološke zone najčešće godinama.

Popularnost refleksoterapija stopala „zahvaljuje“ zbog nekoliko svojih odlika. Pojanpirje jer je stopalo dio tijela koji je jako izložen stresu. „Daleko od očiju“ stoplala nose cijelu težinu tijela. Tvrde podloge u urbaniziranim naseljima, cipele, poslovi koji posebno opterećuju stopalo zanačajan su izvor fizičkog stresa. Na psihičkoj razini stopala su dio tijela koji nakuplja stres vezan za materijalne probleme, strah za egzistenciju, doživljaje „kretanja naprijed“ ili „bježanja“ u bilo kojem vidu. U šali bi mogli reći da su stopala „podrum“ našeg bića. Tako da u njega „trpamo“ sve ono što neznamo što bi s tim. Da se u stopala „taloži“ kad nam je „previše“ nečeg.

Uz stresove vezane neposredno za stopla, na njima se nalaze zone koje predstavljaju sve unutarnje organe i dijelove tijela. Tijelo štiti organe tako da stres povezan s organima deponira u zone stoplala ili druge refleksološke sutave kao što su šake ili uške.

 

Refleksologija

 

Tretiranje stopla dio je uistinu velike obitelji metoda koji se temelje na refleksološkom principu. Refleksologija je zanaost koja proučava odnose i veze između dijelova i cjeline, povezanosti nutrine i vanjštine i korištenje tih veza za ponovno uspostavljanje ravnoteže – sklada. Kada se obnovi sklad, npr. U ljudskom oranizmu, preću se samoiscjelujući procesi. Zbog takovog pristupa jedna od jačih „strana“ u terapiji je da se takivm pristupima možete uspješno nositi s sindormima, kroniičnim problemima i zdravstvenim problemima kada postoji simptom a nemože se dijegnosticirati uzrok.

Osim na tjelesnoj razini, većina metoda koja se bavi bioenergijom, Chi/Ki-jem, pranom također spada u obitelj refleksologije. Dvije su glavne grane makro i  mikro reflekološki sustavi.

Makrosustavi su akupunktura/akupresura, iscjelivanje bioenerijom, pranom, iscjeljivanje čakrama. Ovi sutavi tretiraju točke ili zone na cijelom tijelu, djelujući poredno preko refleksa na cijelo tijelo... čak i „neštoviše od tijela“ ako se uzme aura oko tijela. Njihov princip mogao bi se sažeti u ovih par rečenica:

 

“Kako unutra, tako i vani”
“Kako gore, tako i dole”
“Kako na Nebu, tako i na Zemlji”

 

Mikro reflekološki sustavi, za razliku, tretiraju samo dio, a diejluju na cijelo tijelo. Npr. Stopalo, šake, uške... no ima ih puno više. Šarenica u oku, jezik, zubi, nos, lice... sve zajedno popisano je 22 mikoreflekološka sustava.

Oni su njačešće dio tradicionalnih medicinskih sutava i imaju trediciju od više tisuća godina primjene.

Za refleksologiju stopala smatra se da ima tradicuju od 6000 godina. Prvi crteži nađeni su u egipatskim priramidama. Slićne satrosti su i „karte zona“ iz indije. Također i u skopu traidcionalne kineske medicine možemo naći tretiranje stopala na ovaj način.

 

Ta drevna znanja prvo su prenesena u Europu, ponaprije u Ujedinjeno kraljestvo, a postoje zapisi iz francuskih izvora. Kasnije se znanje prenjelo u Sjedinjene američke države, a onda po cijelom svijetu.

 

Danas postoje brojene škole reflekosterapije stopla koje bi mogli svrtati u par smjerova. „Engelska“ smjer ne koristi ulje pri tretiranju. Radi se „na suho“, naglašeno je točkasto tretiranje zona, ili u strukovnom žargonu „štopanje“.

Drugi smjer, više zastupljen u SAD koristi ulje pri tretiranju, i duže, klizajuće, pokrete...

Treći, koji svoje korjene ima u tredicionalnoj kineskoj medicini, koristi štapiće za tretiranje zona na stopalu... ponekad su šapići drveni,a neki su kameni ili od kristala. No tom tragu razvijena je posebna kombinacija kistaloterapije i tretiranje zona. 

Četvrti uz sve predhone bavi i cirkulacijom limfe, što je jako izražen problem u nogama, a posebice stopalima.

 

Ja u svom radu primjenjujem sva četiri varijante, ovisno o problemu.

 

Anatomija reflekoloških zona na stopalu

 

Ljudski neurološki sustav je „topološki“ organiziran. Što znači da u leđnoj moždini nervna vlakna iz jednog dijela tijela uvijek su na jednom mjestu. Na vrhu leđne moždine, a posebice u nižim dijelovima mozga te neurološke veze oblikuju „homunkuluse“, ili „čovječuljke“. Taj obrazac se ponavlja i u višim dijelovima mozga, što omogućuje mozgu da zna na kom dijelu tijela se događaju podražaji, ili koje dijelove tijela treba pokrenuti. Vrlo slićan pricip je i refleksoloških sustava.

Po „vertikali“ cijelo tijelo podijeljeno je na deset zona. One su refleksološki predstavljene na stopalu. Kako neki učiteli vole slikovito reći, zone su poslagane jedna preko druge kao kad slažete odjeću u kofer!

Horizontalno najvažniji orijentiri su tri linije: Linija ošita, linija struka i linija kukova.

Kad se sve skupa složi na stopalu je prdstavljen „čovječuljak“ koji leži na leđina s skvrčenim nogama.

 

Dijagnostika

 

Osnovna dijagnostička metoda je otkrivanje aktivnih zona koje na pristisak specifično bole. Uz ovu vrst dijagostike, često se koristi radiestezija ili manualno testiranje mišića (applied kinesiology). Važno je za napomenuti, da zone znaju biti aktivne (bolne) i prije nego se u organiznu razvije patološko stanje. Stoga se nemože pomoću tretiranja stopala sa sigrnošću utvrđivati bolesti! No, aktivna refleksološka zona je znak za uzbunu. Govori o preopterećenosti stresom pojedinog dijela tijela. Ako se trend gomilana strasa nastavi, samo je pitanje vremena kada se se subklinčki problem dovoljno pogoršati da postane bolest.

 

        Dan Šercar, učitelj masaže i terapeut

 


 

 

Vrste masaža - 2. dio

 

Shiatzu

 

   On je najpoznatiji dio tradicionalne japanske medicine. Znači «pritisak prstima». Prstima se pritišću akupunkturne točke i kanali.

Danas je Shiatzu spoj tradicionalne masaže, te suvremenih zapadnjačkih metoda rada na tijelu. Masaža obično uključuje čitavo tijelo koje se tretira blagom terapijom dodira - pritiskom prstima i dlanom. Koriste se i istezanja, suptilni dodiri.  Cilj je pronaći mjesta na tijelu sa blokiranim protokom energije ili, pak, energetskih ˝rupa˝. Potom osloboditi blokiranju životnu energiju i «zakrpati» rupe na auri. Tretmani mogu biti preventivni. No, najčešće se preporuča za ublažavanje stresa i napetosti, umirenje živčanog sistema, povećanje vitalnosti i zdravlja, kao i za sprečavanje bolnih stanja leđa i glavobolje.Shiatsu je najpoznatiji su po svojoj opuštajućoj i smirujućoj djelovanju.

 

Tradicionalne kineske masaže

 

Akupresura

 

   Akupresura se sastoji u pritiskanju točaka na tijelu kako bi se izmjenio unutrašnji protok životne snage ili energije nazvane chi (či). Životnu energiju se jača, umiruje ili uklanjaju prepreke za njezin protok.

 

Tui na:

 

   Ova kineska masaža stara je preko 2000 godina. Cilj je ove masaže uravnotežiti yin i yang snage tako da životna energija može slobodno protjecati tijelom. Maser kombinira akupresuru i masažne tehnike. Koristi se pritiskanjem, lupkanjem, pljeskanjem i trljanjem čime razbija blokade u protoku energije. Osobito je učinkovita za poboljšanje cirkulacije.

 

Cupping terapija

 

   Drevna vrsta kineske masaže u kojoj se maser koristi šalicama kako bi otvorio put tjelesnim "akupunkturnim meridijanima" i tako izazvao revitalizaciju cijelog tijela.

 

Tai masaža

 

   Ova masažaje kombinacija nježnih pokreta, ritmičke akupresure, pitiska i strečinga. Izvodi se se bez ulja, pomoću ruku i laktova, koristeći pritom težinu cijelog tijela. Otklanja energetske blokade, potiče cirkulaciju krvi i razmjenu tvari, a povećava se i elastičnost tijela. Ne preporuča se ukoliko imate problema sa srcem ili kralježnicom.

 

 

Refleksoterapija:

 

   Porijeklom dolazi iz drevnog Egipta I tradicija s Istoka. Ova drevna masaža refleksnih zona I točaka na stopalima učinkovito relaksira osobu, uspostavljajući nesmetan protok životne energije u cijelom tijelu poremećen stresnim načinom života.

 

Moderne masaže

 

 

Limfna drenaža

 

   Spada u ručne masažne tehnike, a namijenjena je uspješnijem protoku limfe. Limfna drenaža se izvodi na obrazu, rukama, nogama, trbuhu, bokovima.

Hot stone masaža

 

   Ova masaža kombinira toplo i vrlo toplo kamenje specijalnog vulkanskog porijekla koje dugo zadržava postignutu temperaturu, s hladnim kamenjem. Razvijena na temelju drevnih tradicija. Korištenje toplog kamenja u terapeutske svrhe staro je gotovo koliko i čovjek sam. U tradicijama drevnih civilizacija kamenje se upotrebljavalo u obredima, dijagnostici i u lječenju bolesti. Hot stone masaža je jedinstvena tehnika masaže koja omogučuje prožimanje termodinamičkih blagodati bazaltnog kamenja i blagotvornih svojstva eteričnih ulja. Rezultat je iznimno opuštajući doživljaj u kojem se sjedinjuju energija Zemlje i moć eteričnih ulja.Tijekom masaže iz organizma se oslobađa suvišna tekućina i uklanjaju toksične tvari. Masaža kamenjem prikladna je za one koji se žele osloboditi napetosti i grčeva u mišićima.

 

 

                  Dan Šercar, wellness manager&terapeut

 

 

 

Vrste masaža - 1. dio

 

   Čovjek je kroz povijest razvio mnoge umjetnosti. Jedna od njih je umjetnost dodira rukom, tijelom, umom! Različite kulture razasute, razvile su različite smjernice i pristupe. Globalizacija ih je učinila dijelom kulture cijelog suvermenog svijeta. Wellness pokret stalno nas podjeća ako želimo uživati i kvalitetno živjeti život moramo se okrenuti sami sebi. Stvoriti rituale povratka izvornoj, prirodnoj snazi koja nas pokreće i obnavlja.

Nevjerovatna iscjeljujuća moć masaže pridonosi ne samo opuštanju, već i kompletnom oporavku narušene ravnoteže tijela, duha i uma.

 

Klasične masaže

 

   Pod ovim imenom podrazumijevaju se uglavnom masaže razvijene u Europi. Glavna odlika ovih masaža da djeluje relativno jakim prisikom. A cilj je opuštanje mišića i dreniranje iz mišića milječne kiseline. U ovu grupu spadaju medicinska, spotska, ševedska masaža.

 

Tradicionalne masaže – svjetski brendovi

 

   Tradicionalni medicinski sistemi, neki stariji od 5000 godina, razvili su i osobene pristupe masaži. Globalizacija, posebice kroz turizam, stvara potražnju za ovim oblicima masaže. Wellness pokret ih je ukljućio u svoju standardnu ponudu. Izdvajanjem tih masaža iz njenih tradicionalnih, izvornih medicinskih sustava, izgubile su neke dimenzije. Ali su s druge strane postale dostupne na bilo kojem kraju svijeta.

Uobičajeno je da u wellness ili SPA centru možete naći ayurvedu (tradicionalnu indijsku masažu), shiatzu (tradicionalna japanska masaža), akupresuru (tradicionalnu kinesku masažu), Tai masažu (tradicionalna tajlandska masaža), refleksoterapiju (najčešće stopala i šaka)...

 

Ayurveda

 

   Ayurveda je klasična indijska medicina, stara tisuće godina, koja se još  danas koristi u Indiji u skoro neizmijenjenom obliku.  Prevedeno, Ayur-veda je Znanost o životu. Cilj joj je održati zdravlje. Također, vratiti ga ako je narušeno.

Masaže predstavljaju samo dio tradicionalnih medicinski tretmana. Najpoznatije su:

 

·        Abhyanga - lagana masaža cijelog tijela, uljem koje je oplemenjeno ljekovitim  travama. Uravnotežuje sve tri doshe. Odlikuje je bogatsvo pokreta. Svaki pokret s točno određenom svrhom.

·        Vishesh – odjlikuje je čvrstoča pokreta.

 

·        Udvartana - Obnavljajuća masaža, „Piling“ masaža koja skida stari, gornji sloj kože, radi se sa pastom od ulja, trava i žitarica.

·        Pizzichili -  kraljevska masaža, „kupanje u oko 7litara vrućeg ulja“(do 48°C). Ta je masaža kombinacija lagane masaže i tretmana znojenjem. U ulju koje ostane nakon te masaže, analizom su dokazani teški metali (živa, olovo i sl. ) koji su se izlučili iz tijela. Vlada mišljenje da ovi teški metali, kad se jednom natalože u tkivima, ne izlaze iz tijela. No, analizom ulja nakom ove masaže dokazano je suprotno.

·        Shirodara - Potpuno opuštanje, tretman za umirenje živčanog sistema, vrlo djelotvoran kod uklanjanja stresa, nesanice, migrena, glavobolja, psihoza. Ima jako pozitivan utjecaj na žlijezde sa unutarnjim izlučivanjemMasaža se izvodi tako da tanki mlaz ulja određene temperature teče na čelo, vođen rukom terapeuta.

 

                              Dan Šercar, wellness manager&terapeut

 

Vrste masaža - 3. dio

 

Aromaterapija

 

   Ovo je metoda koja koristi biljna esencijalna ulja za obnavljanje (pomlađivanje kože), relaksaciju tijela i uma, te osvježenje. U kupkama i masažama koriste se blagodati eteričnih ulja dobivenih od listova, cvjetova, plodova te korijenja ljekovitih biljaka. Izbor ovisi o individualnim potrebama klijenta. Aromamasaža preporučuje se za tretmane učvršćivanja kože, a osobito je učinkovita u borbi protiv stresa, unutarnjeg nemira i lošeg raspoloženja jer utječe na uravnoteženje osobe.

 

Aromasoul 

 

   Pod nazivom Aromasoul krije se novi koncept masaža zasnovan na tradicionalnim tehnikama četiriju civilizacija, od kojih svaka nosi vlastito bogatstvo drevnih znanja i osebujnu filozofiju pristupa životu i zdravlju.

 

·        Arapska masaža svoju osnovu nalazi u taureškoj masaži. U toj masaži spajaju se energije 4 osnovna elementa: zemlje, vode, vatre i zraka, a sve to uz ritual pilinga, tople vode, ispiranja, toplog dodira i masaže.

·        Orijentalna masaža zasnovana je na drevnoj kineskoj tui-na masaži. Tuin-na se prvi put spominje prije 3000 godina. Kao manuelna tehnika u doslovnom prijevodu znači guranje i povlačenje. Kinezi vjeruju da nas samo uravnotežen i skladan protok energije koja stalno teče kroz ljudsko tijelo čini nas živima i zdravima, dok neskladan i neuravnotežen protok energije rezultira lošim zdravljem.

·        Mediteranska masaža odraz je snažnog duha i topline mediteranskih kultura od davnina povezanih s morem. Ruke terapeuta kreću se poput valova.

·        iIndijska masaža nastoji duboko uskladiti tijelo, duh i um. Obuhvaća samu bit drevne životne filozofije ayurvede. "Umijeće življenja" nastalo je u Indiji prije nekoliko tisuća godina. Ayurveda govori o postizanju dugovječnosti uz pomoć mudrosti o potpunoj brizi o nama samima. Ta masaža obuhvaća putovanje izvan tjelesnosti i oslobađanje od stresa, uz povratak i postizanje stanja savršene ravnoteže i mira.

 

 

Posebne masaže

 

   Wellness & SPA  pokret već je izgradio očekivanja svojih klijenata. Uz standardnu ponudu oni su, kao i većina turista, otvoreni da iskušaju nešto novo, izvorno, drugačije od onog što su mogli ili mogu doživjeti na nekoj drugoj destinaciji.

Isti princip vrijedi I u za konkurentnost ponude wellnest centara u jednom kraju ili istom gradu. Uz očekivanu standarnu ponudu, trebaju imati I nešto posebno, po čemu se razlikuju.

Razvijanje koncepata wellness i spa centara, njihovih programa koji zadovoljavaju standardnu i imaju svoju posebnu ponudu, kao i razvoj novih masaža u tu svrhu - moja je specijalnost.

 

 

 

 

Dan Šercar, wellness manager&terapeut

 

 

 

 

Kontakt

Prijatelji HTA portala

Statistika